Ініціатива «Регіональний вимір динаміки відновлення та адвокації членства в ЄС: рік потому» (червень – вересень 2024)

Громадська організація «Кременчуцький антикорупційний центр» в 2023 році в рамках ініціативи «Перспективи відновлення та адвокація членства в ЄС: регіональний вимір» проєкту «Підтримка діяльності Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства у 2021-2023 рр.» провела 6 круглих столів в двох областях України.

У 2024 році наша ініціатива «Регіональний вимір динаміки відновлення та адвокації членства в ЄС: рік потому» була схвалена Керівним комітетом УНП та Наглядовою радою проєкту «Підтримка діяльності Української національної платформи ФГС СхП в 2024 році». Головний мотив нашої роботи: побачити наявний прогрес, відслідкувати динаміку існуючих процесів. Заплановано у липні – вересні 2024 року провести офлайн заходи, поспілкуватися з місцевою владою та запросити до діалогу партнерські організації з Грузії та Молдові, а також долучити до розмови Народних депутатів України.

На національному рівні, згідно матеріалів Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції (https://eu-ua.kmu.gov.ua/news/peregovory-pro-vstup-ukrayiny-do-yes-povnyj-gid-u-12-pytannyah-i-10-mifah-2/):

 ⓘ За два роки після подачі заявки на членство в ЄС Україні вдалось досягти історичного результату – отримати рішення ЄС про відкриття переговорів про вступ України до Євросоюзу.

Ключові етапи вступу в ЄС, які Україна вже пройшла:

  • 28 лютого 2022 – Україна подає заявку на членство в ЄС.
  • 23 червня 2022 – ЄС надає Україні статус кандидата на вступ разом із 7-ма рекомендаціями. Їх виконання є передумовою для рішення ЄС про відкриття переговорів з Україною про членство.
  • липень 2022 – жовтень 2023 – Україна виконує 7 рекомендацій ЄС. Йдеться про реформу КСУ, судову реформу, посилення боротьби з корупцією та відмиванням коштів, виконання антиолігархічних заходів, узгодження регулювання медіа та реклами з правом ЄС, посилення захисту та реалізації прав нацменшин.
  • березень – жовтень 2023 – Україна проводить селф-скринінг відповідності національного законодавства праву ЄС. Цей етап не є обов’язковим за процедурою ЄС. Але Україна стала першою державою, яка здійснила селф-скринінг ще до офіційного скринінгу Єврокомісії, щоб краще бути готовою до нього.
  • 8 листопада 2023 – Єврокомісія уперше публікує Звіт про прогрес України в межах Пакета розширення ЄС 2023 року, де:- визнано високий прогрес України у виконанні 7-ми рекомендацій, що стало підгрунтям для рекомендації ЄК лідерам країн ЄС відкрити переговори з Україною,- визначено ще 4 додаткових кроки в межах цих 7-ми рекомендацій, виконання яких є передумовою для ухвалення стороною ЄС переговорної рамки щодо України,- визначено майже 100 рекомендацій для України по кожному переговорному розділу.
  • листопад 2023 – березень 2024 – Україна виконує ще 4 додаткові кроки в межах 7-ми рекомендацій ЄС. Йдеться про ухвалення законів про поетапне збільшення штату НАБУ, розширення повноважень НАЗК, про лобіювання, а також про захист прав нацменшин.
  • 14 грудня 2023 – ЄС ухвалює історичне рішення про відкриття переговорів про вступ з Україною. Уряд України публікує результати селф-скринінгу.
  • 9 лютого 2024 – Уряд України затверджує план виконання рекомендацій Єврокомісії щодо кожного переговорного розділу.

Ключові етапи вступу в ЄС, на яких зараз перебуває Україна, та наступні кроки:

  • 25 січня 2024 року – Єврокомісія проводить офіційний скринінг відповідності національного законодавства праву ЄС.
  • лютий – травень 2024 – Єврокомісія проводить пояснювальні сесії щодо переговорних розділів.
  • очікується з липня 2024 – Двосторонні зустрічі, на яких Україна презентує стороні ЄС стан відповідності національного законодавства праву ЄС по кожному переговорному розділу.
  • очікується на початку 2025 – Європейська Комісія презентує звіт щодо відповідності законодавства України праву ЄС по кожному переговорному розділу.
  • 12 березня 2024 – Єврокомісія представляє Європейській Раді проєкт переговорної рамки щодо України.
  • 21 червня 2024 року – держави-члени ЄС затвердили переговорні рамки для України та Молдови у червні 2024.
  • до жовтня 2024 – Україна виконує рекомендації Єврокомісії у межах Пакету розширення згідно урядового плану, затвердженого 9 лютого 2024.

Ключові етапи вступу в ЄС, які Україні ще треба пройти

  • Україна і ЄС проводять переговори про вступ України до ЄС до моменту закриття всіх переговорних кластерів;
  • Єврокомісія презентує свій висновок на предмет готовності України до вступу в ЄС;
  • Держави-члени ЄС одноголосно ухвалюють рішення про підписання Угоди про вступ України до ЄС. Також необхідно отримати згоду Європарламенту;
  • Європарламент і національні парламенти всіх країн-членів ЄС та України ратифікують Угоду про вступ України до ЄС.

Україні досі ще не пропонують членство в ЄС, тому що є визначені критерії членства в ЄС (так звані Копенгагенські критерії 1993 року) і процедура вступу (останнє її оновлення відбулось у 2020 році для країн Західних Балкан). І критерії, і процедура вступу є однаковими для всіх країн-кандидатів у кожний момент часу.

Що зараз необхідно для офіційного старту переговорів про вступ України до ЄС?

Необхідно, щоб 27 держав-членів ЄС одностайно затвердили ключовий документ для початку переговорів – переговорну рамку. Проєкт документу був поданий Єврокомісією 12 березня 2024 року. 21 червня країни-члени ЄС затвердили переговорну рамку.

25 червня у Люксембурзі відбулася Перша Міжурядова конференція – це і є офіційний початок переговорів про вступ. На конференції обидві сторони представили переговорні делегації (з боку ЄС – EU Common Position), Україна виступила з вступною заявою, оприлюднені переговорна рамка та переговорна позиція з боку ЄС.

Переговорна рамка складається із трьох частин: 1) принципи переговорів, 2) зміст та 3) процедура. Проєкт переговорної рамки щодо України ґрунтується на оновленій методології розширення ЄС 2020 року, попередньому досвіді розширення ЄС, поточних переговорах про вступ з іншими країнами-кандидатами, а також враховує розвиток права ЄС.

Проєкт переговорної рамки для України переважно ідентичний переговорним рамкам для Албанії та Північної Македонії 2020 року з урахуванням контексту, в якому перебуває Україна через повномасштабне вторгнення рф.

Що таке переговори про вступ?

Переговори про вступ будь-якої країни-кандидата не є переговорами у класичному сенсі.

Метою переговорів є: з боку країни-кандидата – передусім досягнення критеріїв членства, зокрема приведення національного законодавства відповідно до актуального права ЄС і забезпечення його ефективного виконання та застосування; з боку ЄС – досягнення стану готовності прийняти нову державу-члена.

Якими є критерії вступу в ЄС?

У Договорі про ЄС визначені загальні умови вступу: будь-яка європейська держава, що поважає цінності, на яких засновано ЄС, може подати заявку на вступ до Союзу. Європейських цінностей визначено шість: повага до гідності людини, свободи, демократії, рівності, верховенства права, прав людини та прав осіб, які належать до меншин. Детальніше про цінності ЄС – за посиланням.

Цінності Європейського Союзу є орієнтирами для політик і права ЄС і, відповідно, для формування критеріїв для країн, які прагнуть стати членами ЄС. Ці критерії були визначені на саміті Європейської Ради у Копенгагені у 1993 році, завдяки чому отримали назву

Копенгагенських критеріїв. З того часу ЄС оцінює готовність країн-кандидатів за 3-ма групами критеріїв: (1) політичні критерії: стабільні інституції, які гарантують демократію, верховенство права, права людини та повагу до і захист прав меншин; (2) економічні критерії: функціонуюча ринкова економіка та здатність впоратись із конкуренцією та ринковими силами в ЄС; (3) нормативні, інституційні та адміністративні: приведення національного законодавства у відповідність до актуального права ЄС, інституційна та адміністративна спроможність забезпечувати ефективне виконання та застосування права ЄС, здатність брати на себе зобов’язання членства та ефективно їх реалізувати, у т.ч. дотримання цілей політичного, економічного та грошового союзу.

Ще одним важливим політичним моментом є підтримка добросусідських двосторонніх відносин з сусідами України, які є членами ЄС: Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, а також Молдовою як країною-кандидатом на членство в ЄС.

Також до уваги братиметься рівень підтримки громадянами України вступу в ЄС.

Для того, аби допомогти країні-кандидату досягти відповідності критеріям членства, процедурою ЄС визначено 35 переговорних розділів. За цими розділами Єврокомісія спочатку проводить офіційний скринінг відповідності законодавства України праву ЄС. 33 із 35-ти переговорних розділів розподілені на 6 тематичних кластерів. Розділи 34 «Інституції» та 35 «Інші питання» розглядатимуться окремо, поза межами кластерів.

Розпочинаємо роботу!..

Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Підтримка діяльності Української національної платформи ФГС СхП у 2024 р.», який реалізує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Громадської організації «Кременчуцький антикорупційний центр» і не обов’язково відображає точку зору Європейського Союзу чи Інституту економічних досліджень.

#КреміньАнтикор

ІЕД / IER

Українська платформа Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства